15.06.2019
MULTIMEDIA - PRODUKSJON OG UNDERVISNING
Hjem Triks og Tips Business Class For kursdeltagere


For det aller meste er Windows 8 lettere og mer intuitivt i bruk. På en PC uten berøringsskjerm kan brukergrensesnittet likevel enkelt ganger virke mer tungvint enn tidligere. Noen hurtigtaster vil derfor være lurt å lære seg. Fortsatt kan du kopiere med CTRL + C, klippe ut med CTRL + X, lime inn med CTRL + V osv., men nedenfor finner du en oversikt over nye smarte Windows 8 funksjoner som kan være nyttig å bruke.

Win + Print Screen Tar et skjermbilde og lager det automatisk som et PNG-bilde under Mine Bilder, som for øvrig er en ny og enklere måte å ta skjermbilder på.
Win + P Åpner innstillinger for ekstra skjerm. Dette er en ny og mye enklere måte å håndtere en ekstra tilkoblet skjerm på skjermen, maksimerer over hele skjermen eller minimerer til oppgavelinjen.
Win + O Skrur av automatisk landskap/portrettmodus på Windows 8-nettbrett og konvertible bærbare som har denne funksjonen.
Win + W Søker i systeminnstillingene.
Win + F Søker i filer. Alternativt kan du åpne standard Windows Utforsker med Win + E og søke på vanlig måte der.
Win + C Åpner sidestolpen med snarvei til søk, deling, startside, enheter og innstillinger.
Win + piltast Fungerer i skrivebordsmodus. Flytter aktivt vindu til høyre og venstre på skrivebordet.
Win + D Gå til skrivebord. Det tradisjonelle skrivebordet er som et program å regne, og har for øvrig en egen flis på startsiden.
Win + L Låser PC-en slik at man må bruke passord, pinkode eller bildepassord for å låse opp igjen.
Win + Enter Åpner og lukker Windows Skjermleser. For å avslutte Skjermleser kan du trykke Caps Lock + Esc.
Win + Tab Åpner den såkalte switch list, en stolpe til venstre som lister åpne apper. Merk at denne funksjonen behandler skrivebordet og alle programmer som eventuelt måtte kjøre på skrivebordet som ett enkelt element.
Win + Q Åpner søkefunksjonen for apper. Herfra kan du lett søke i innstillinger, filer og i apper ved å flytte markering ned med piltastene.
Alt + Tab Den tradisjonelle måten å bytte mellom programmer på. Behandler apper og skrivebordsprogrammer på samme måte med ett element for hver kjørende funksjon.
Win + U Åpner Hjelpemiddelsenter, der du kan gjøre en rekke innstillinger som gjør maskinen enklere å bruke for svaksynte, endre mus- og tastaturinnstillinger, starte Skjermleser osv.
Win + . Viser åpne programmer på skrivebordet til høyre/venstre side. Win + . fungerer ikke på startskjermen eller i åpne apper, kun i skrivebordsmodus.
Win + , Aero Peek, det vil si se på skrivebord. Fungerer uansett om du står i et skrivebordsprogram eller en app.
Win + Pause Åpner systemegenskaper. Her kan du se din score på Windows-opplevelsesindeks, Windows-versjon, prosessortype og installert RAM.
Win + X Åpner systemverktøyene.
Win + Page down / page up Bytter mellom primær og sekundær skjerm i to-skjermoppsett.
Ctrl + museskrolling på startskjerm Zoomer ut og inn på flisene. Praktisk når du har svært mange apper på startskjermen.
Ctrl + museskrolling på skrivebordet Endrer størrelsen på skrivebordsikonene – ikke alle ikoner støtter forstørrelse.
Win + K Åpner sidepanel for enhetsinnstillinger.
Win + X Åpner meny for systemverktøy nede i venstre hjørne. Fungerer uansett om du er på startskjerm, i apper eller på skrivebordet.
Win + T Åpner forhåndsvisning av elementene du har på oppgavelinjen på skrivebordet. Trykk Win + T gjentatte ganger for å hoppe til neste element på oppgavelinjen.
Ctrl + Shift + N Lager ny mappe i gjeldende mappe (på skrivebordet eller i Windows Utforsker).
Ctrl + Alt + Delete Går til snarveier for lås, bytt bruker, logg av og oppgavebehandler.
Ctrl + Shift + Esc Går direkte til oppgavebehandler (tidligere Ctrl + Alt + Delete fungerer fortsatt, men er mer tungvint).
Win + M Minimer alle programmer og viser skrivebordet, også når du står på startsiden eller i en app.
Win + Z Åpner et valgfelt øverst og/eller nederst på skjermen når du står på startskjermen eller en i en app. Hvilke valg du får opp er avhengig av appen. Fungerer ikke i skrivebordsmodus.
Alt + F4 Lukker den aktive appen eller skrivebordsprogrammet.
Win + R Åpner kjør-dialogboksen.
Win + I Åpner sidepanelet for Innstillinger.
Win + E Åpner skrivebordsprogrammet Windows Utforsker, enten du står på startsiden, i en app eller er i skrivebordsmodus.
Win + H Åpner et sidepanel for deling. Dersom noe kan deles fra appen eller programmet, får du opp en liste over måter å dele på, f.eks. mail, Facebook og Twitter.
Win + 1, Win + 2, Win + 3 osv. Gå til eller åpne elementet ved det gitte nummeret på oppgavelinjen på skrivebordet.
Win + Alt + Enter Åpner Windows Media Center, gitt at din versjon av Windows 8 har Media Center installert.

 

 

Per Henning Dahl, IT og multimedia, Muruvikveien 7c N-7550 Hommelvik, Norway - Email: post@perhenning.no - Call: (+47) 468 29 460